Zeci de tineri sălăjeni sunt dornici să îmbrace uniforma de poliţist

 

Zeci de absolvenţi din Sălaj care s-au înscris la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au trecut de proba sportivă şi urmează să susţină examenele scrise. Din cei 21 de candidaţi, înscrişi prin intermediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, doar cinci sunt fete, iar restul băieţi. Candidaţii sălăjeni au fost deja programaţi pentru proba scrisă, respectiv cea la limba engleză.
Începând din această vară înălţimea pentru viitorii poliţişti a fost modificată. Astfel, cei care au optat pentru unităţile şcolare din cadrul Ministerul Afacerilor Interne au trebuit să aibă înălţimea de 1,60 fetele şi 1,65 băieţii, cu cinci centimetri mai puţin decât era limita până acum. Conducerea Ministerului a decis modificarea criteriului de înălţime, prin Ordinul nr.63 din 25 aprilie, după ce, în anul precedent, o tânără din Argeş a fost respinsă la Şcoala de Poliţie din Câmpina pentru că nu avea înălţimea cerută. Aceasta a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a amendat atât MAI cât şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş, cu câte 1.000 de lei.
IPJ Sălaj a recrutat, prin intermediul Serviciului Resurse Umane, candidaţi pentru a participa la concursurile de admitere la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti – Facultatea de Poliţie, în Şcolile de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr” Câmpina şi “Septimiu Mureşan” Cluj- Napoca, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră “Avram Iancu” Oradea, Academia de Informaţii “Mihai Viteazul” şi în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit sursei citate, în sesiunea 2014, pentru învăţământ la zi, Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti pune la dispoziţia candidaţilor 495 locuri, din care 115 locuri la Drept şi 380 locuri la Ordine şi Siguranţă Publică.Tot la instituţia de învăţământ menţionată, oferta educaţională cuprinde şi 28 de locuri la frecvenţă redusă la Ordine şi Siguranţă Publică. La Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina există 517 locuri, din care 500 locuri agenţi de poliţie IGPR, 12 locuri agenţi de poliţie DGP şi cinci locuri agenţi de poliţie DRPCIV. Oferta unităţii de învăţământ din Cluj, “Septimiu Mureşan”, cuprinde 125 locuri agenţi de poliţie IGPR bărbaţi şi femei, din care f trei locuri pentru romi şi două pentru alte minorităţi. Academia Tehnică Militară Bucureşti are alocate pentru acest an 70 locuri, Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”- Sibiu scoate la concurs 50 locuri, iar la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” sunt disponibile zece locuri.

Un singur sălăjean admis la Facultatea de Pompieri
Pe de altă parte, potrivit informaţiilor primite de la Lucian Jacodi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, pentru admiterea la Facultatea de Pompieri s-au înscris doar doi candidaţi din judeţ. Dintre aceştia a reuşit doar unul singur. Este vorba de Alexandru Mercea, care a reuşit să obţină a patra medie pe ţară, respectiv 9,25. Potrivit sursei citate, sălăjeanul a avut de susţinut două probe, una la fizică, unde a fost notat cu 9 şi una la matematică, unde a obţinut 9,50.
ISU Sălaj a selectat candidaţi pentru concursul de admitere, sesiunea 2014, la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru arma “pompieri”. Potrivit informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, au fost scoase la concurs 160 de locuri, din care 35 la Facultatea de Pompieri şi 125 la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti, din care două pentru candidaţii de etnie romă.
De asemenea, ISU Sălaj a recrutat candidaţi pentru concursul de admitere, sesiunea 2014, pentru specialităţi din cadrul instituţiilor de învăţământ superior ale Ministerului Apărării Naţionale (locuri pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă), unde au putut candida şi femei.
Pentru a participa la concursul de admitere, candidaţii trebuiau să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să cunoască limba romană scris şi vorbit, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să fie declarate „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic, să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi în cursul anului în care participă la concurs, să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat, să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate, să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, să nu fi fost destituite dintr-o funcţie publică în ultimii şapte ani, nu au fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege, să aibă vârsta de până la 27 de ani împliniţi în anul participării la concurs, să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media generală de minimum opt, să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ şi să aibă înălţimea minimum 1,70 m bărbaţii şi 1,65 m femeile. Selecţia candidaţilor s-a încheiat în 21 iulie.

Leave a Comment